Koncert TS Gaj i Ansambla župe Marije Pomoćnice-Knežija, u našoj župi

Jučer, 22.04.2018.god. u našoj je župi gostovao Župni zbor  Marije Pomoćnice sa Knežije i TS Gaj. Sv.misu predvodio je župni vikar Marije Pomoćnice don Mirko Režek zajedno sa našim župnikom vlč.Pejom Ivkićem. Svojim su dolaskom uveličali Sv.misu nakon koje je bio i kratki koncert. Na koncertu su nam izveli razne obrade pjesama kao i skladbe u originalnoj partituri a jednu od njih odpjevao je i naš župljanin, njihov nekadašnji član Nikola Blažanin.

Nakon svete mise i koncerta slijedio je zajednički ručak u župnoj dvorani te su  nakon toga  posjetili muzej Sokolac gdje su ga pozdravili pjesmom “Zdravo Djevo” za svoju dušu.

Mješoviti zbor Marija Pomoćnica osnovan je u listopadu 1942. te je prvi nastup imao prilikom posvećenja temeljnog kamena za izgradnju crkve Marije Pomoćnice na Knežiji. Prvi dirigent Zbora bio je Jerko Gržinčić koji je za tu prigodu skladao djelo “Ecce sacerdos magnus”.

Kroz svojih 75 godina djelovanja Zbor je redovito pjevao na Misama u svojoj matičnoj Crkvi, ali i nastupao na koncertima diljem Hrvatske te u inozemstvu (u Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji). 2009. zbor je sudjelovao u glazbeno-scenskoj izvedbi djela “Božićna priča” R. Matza.

Kao dirigenti Zbora od 1942. do danas djelovali su Jerko Gržinčić, Ivo Ljubić Horvaćanin, Karlo Geld, Josip Kreslin, Franjo Oražem, Josip Kokorić, Zvonko Uhernik, Josip Ljubić, Stjepan Bolkovac, Josip Stepan, Antun-Branko Vila, Vjekoslav Vila, Eduard Adamek i Ivica Ivanović. Od listopada 2016. zbor vodi Ksenija Sanjković, a orguljašice su Petra Jurković Mutabžija i Katarina Javora.