Biskupova poruka povodom Katehetske nedjelje

Budući da je u nedjelju, 24. rujna, službeni početak vjeronaučne godine, naš biskup Zdenko Križić uputio je za taj događaj svoju Poruku. Time smo i mi u našoj župi obilježili Katehetsku nedjelju i početak školske i vjeronaučne godine. Svetu su misu animirali učenici svojim recitacijama i čitanjima.

BISKUPOVA PORUKA

Draga braćo i sestre, draga djeco i mladi, dragi kateheti i katehistice!

Započela je nova katehetska i školska godina sa svim radostima i zahtjevnostima koje ona sa sobom nosi, s novim izazovima, traženjima i ponudama. Dakako, ova nova ne smije biti obična kopija prošle godine jer onda ne bi bila „nova“, nedostajali bi kreativnost i životni rast. Godina je „nova“ jer je to početak školskog životnog hoda za mnogu dječicu koja prvi put sa školskom torbom ulaze u školske razrede, što je jedan posve novi, a ponekad i stresni životni korak za ta mala krhka bića. Potrebno je sve učiniti da im taj početak novoga životnog razdoblja bude ispunjen vedrinom, zanosom i optimizmom…

Godina obitelji

Naša biskupija ovu pastoralnu godinu želi posebnije posvetiti obitelji kao najvažnijoj životnoj postaji o kojoj bitno ovisi vjernička i općeljudska izgradnja osobe. U obitelji se postavljaju temelji moralnih, duhovnih, psiholoških i emocionalnih vrijednosti. Ako se djetetu u tom razdoblju i okruženju ne formiraju dostatno sve navedene vrijednosti, onda je i budućnost djeteta posve neizvjesna.
Papa Ivan Pavao II. je u više navrata ustvrdio da budućnost čovječanstva ovisi o obiteljima. Jako je naivan ili nerazuman tko u to ne vjeruje.

Ove godine Crkva obilježava 100 godina od Fatimskih ukazanja pa je ovo prigoda navesti riječi fatimske vidjelice, sestre Lucije, karmelićanke, koja je 2008. napisala kardinalu Caffarri, predsjedniku papinskog Instituta za brak i obitelj ove ozbiljne riječi: „Odlučujuća bitka između Gospodina i Sotonina carstva vodit će se na polju braka i obitelji. Ne dajte se nimalo zastrašiti, jer će svi koji djeluju u prilog svetosti braka i obitelji uvijek nailaziti na protivljenje. Napadat će ih se svim mogućim sredstvima, zato što je ishod tog sraza odlučujući.“ (…)

Želim svima vama, dragi roditelji, svećenici, kateheti i katehistice, puno Božjega blagoslova u vašoj odgovornoj dužnosti naviještanja i svjedočenja vjere svima onima kojima vas Bog šalje, jer Bog ima u vas veliko povjerenje. A vama, draga djeco, želim da u ovoj školskoj godini napredujete u dobi mudrosti i milosti pred Bogom i pred ljudima, jer vi ste Njegova i naša velika nada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA