Povijest crkvene glazbe i liturgijskog pjevanja u župi UBDM u Brinju seže prema dostupnim podacima do četrdesetih godina prošlog stoljeća. Naime tijekom drugog svijetskog rata župna Crkva srušena je, odnosno spaljena do temelja. Podaci o postojanju nekakvog glazbenog instrumenta ili bilo kakve pisane forme o tome nema, uništeno je zajedno sa Crkvom. Nedugo nakon toga, župna Crkva se obnavlja i zauzima današnji izgled. Crkva dobiva i svoje orgulje te time smatramo i neki ozbiljniji početak crkvene glazbe u župi. Govorimo o rijetkom primjeru orgulja na današnjim terenima, jednim od triju koje su još u funkciji a djelo su austrijskog majstora Angstera Jozsefa.

Prvi orguljaši i voditelji crkvenog pjevanaj u Brinju bile su časne sestre koje su tada živjele i službovale kao i tadašnji svečenici u Brinju. Nakon nekog vremena točnije nakon nekoliko desetljeća časne sestre odlaze u službu mira te njihovu ulogu u sviranju i animiranju svete mise preuzimaju samouki svirači i pjevači župe Brinje. Tadašnje sviranje i pjevanje nije imalo današnji obujam i kvalitetu ali možemo reći da se upravo zbog njih nije prekinula tradicija sviranja i pjevanja na svetim misama. Zbog sjećanja i zahvale na njihov trud i trud ondašnjih časnih sestara osnovan je današnji župni zbor pod imenom „Zbor Uznesenja Blažene Djevice Marije“ koji djeluje od 2014g.

Zbor „UBDM“ broji oko petnaestak članova i tri orguljaša. Redovitim održavanjem probe usavršava se i širi svoju kvalitetu kako bi na što ljepši i svečaniji način uveličali misno slavlje. Redovito pjevaju na nedjeljnoj svetoj misi u župnoj crkvi, a po potrebama i na ostalim misama unutar župe. Uz župni zbor, župa Brinje ima i dječji zbor pod imenom „Marijini anđeli“ koji je osnovan krajem 2016 g., zbor broji oko 18 razigranih dječjih glasova. „Marijni anđeli“ su svjetla budučnost Brinjskog pjevanja te svima nama topla nada da se tradicija neće ugasiti uskoro.